Voeding bij Jicht
Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoog gehalte urinezuur in het lichaam. Jicht wordt behandeld met medicijnen, aangevuld met algemene leefregels en voedingsadviezen. Lees hier meer over deze aandoening.
Rol van de diëtist
Samen kijken we hoe je voedingspatroon er nu uitziet en of er punten zijn die je kan aanpassen zodat de kans op het krijgen van een jichtaanval wordt verkleind. Hieronder een overzicht van een aantal algemene voedingsadviezen bij jicht.
- Wees zeer matig met alcohol. Alcohol bevordert de aanmaak van urinezuur in de lever en vermindert de uitscheiding van urinezuur door de nieren. Het advies is om niet elke dag alcohol te gebruiken en maximaal 1 glas per keer. Met name bier verhoogt de aanmaak van urinezuur veel sterker dan bijvoorbeeld jenever of wijn.
- Neem weinig tot geen met suiker gezoete frisdranken en voedingsstoffen met een hoog gehalte aan fructose-glucosestroop. Deze vorm van suiker wordt gedeeltelijk omgezet in urinezuur.
- Val af als je overgewicht hebt. Gemiddeld zorgt een gewichtsverlies van 5 tot 10% zorgt er al voor dat er minder urinezuur aangemaakt wordt. Echter te snel afvallen kan het urinezuurgelate laten stijgen. Een goede richtlijn: 0,5 tot 1 kilo per week.
- Drink 2 tot 3 liter vocht per dag. Doordat er meer urine ontstaat, voeren je nieren het urinezuur sneller af. Verdeel de drinkmomenten goed over de dag en avond.
- Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf.
Afspraak maken?
Wil je ook onze begeleiding hierbij? Maak dan een afspraak.
Verder lezen?
Jicht (ReumaNederland)
Jicht (Voedingscentrum)
Dieetinformatie
Na het intakegesprek heeft u van uw diëtist een persoonlijk dieetadvies ontvangen. U kunt hier op een besloten deel van de website verdere informatie, recepten en tips vinden.