Bewegen doen we bijna allemaal. Dat kan variëren van een blokje om of op de fiets de boodschappen doen, tot meerdere keren per week intensief sporten. We weten dat bewegen gezond is voor ons lichaam, maar wat zijn eigenlijk de specifieke voordelen?
Vaak wordt alleen gedacht aan verbranding van calorieën. Door te bewegen verbrand je het voedsel dat je binnenkrijgt, dat klopt. Er zijn echter nog veel meer voordelen! Je leest ze hieronder.
Door voldoende te bewegen verklein je het risico op chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat we voedsel goed kunnen verteren en dat onze darmen aan het werk worden gezet, waardoor we makkelijk naar het toilet kunnen. Ook bouwen we conditie op. Maar naast bovengenoemde voordelen zorgt voldoende beweging ook voor ontspanning en vermindering van stress. We kunnen beter slapen, waardoor ons lichaam en onze geest tot rust komen, zodat we de volgende dag weer vol energie beginnen!
Eigenlijk kom je door beweging dus in een positieve spiraal terecht: beweging zorg voor ontspanning en maakt ons moe – daardoor kunnen we beter slapen – door een goede nachtrust hebben we weer meer energie om de volgende opnieuw te bewegen
Tips voor voldoende beweging
- Neem de trap in plaats van de lift. Alle beweging telt mee!
- Voor de hand liggend, maar pak de fiets! Fiets naar je werk of doe eens een kleine boodschap op de fiets.
- Ga je met de auto? Parkeer je auto wat verder weg. Je maakt hierdoor meer stappen en het scheelt vaak ook nog geld!
- Maak na het eten een wandeling! Dit is sowieso fijn om het eten te laten zakken.
- Ga in je lunchpauze een blokje om! Zo heb je even bewogen en ook nog een frisse neus gehaald. Twee vliegen in één klap!
Extra tip: de app ‘ommetje’
De hersenstichting heeft de app ‘ommetje’ ontwikkeld: een app die bijhoudt hoeveel je beweegt. En het leuke is: je kan dit samen met vrienden, familie, collega’s of buren doen! Je kunt een wandelcompetitie starten met elkaar, of de uitdaging aangaan tegen de rest van Nederland. Op deze manier kun je elkaar stimuleren en motiveren om meer te bewegen. Tevens geeft hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder na iedere wandeling een interessant hersenfeitje.