Misschien herken je het wel. Je bent moe na een lange dag en je krijgt zin om te snacken, het liefst iets wat in de buurt ligt en wat weinig moeite kost om klaar te maken. En tja… die koekjes in de koektrommel op tafel zijn dan heel verleidelijk. Wil je weten hoe je dit kunt voorkomen? Lees dan snel verder.
Jouw huis
Jouw huis is de plek waar je waarschijnlijk veel bent. Waar je vaak eet en waar je kletst met je gezin of met vrienden of familie. Door je huis zo ‘gezond’ mogelijk in te richten, kun je jezelf helpen om ongezond snacken te verminderen of zelfs te voorkomen en te werken naar een gezond(re) leefstijl. Onderstaand staan tips om jou te helpen.
Keuken
– Zorg dat koeken, snoep en snacks uit het zicht zijn. Leg deze dus niet op tafel of op het aanrecht, maar in dichte kasten of lades. Op deze manier zie je het niet direct en word je minder snel in de verleiding gebracht om iets te pakken.
– Zorg ervoor dat je fruit altijd in het zicht hebt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een fruitschaal (en plaats deze in het zicht). Wanneer je deze vult met minimaal twee verschillende soorten fruit, dan nodigt dat sneller uit om een stuk fruit te pakken.
– Probeer eens op te scheppen in de keuken. Als de pannen op tafel staan, brengt dat je sneller in de verleiding om nog een keer op te scheppen.
– Hetzelfde geldt voor wijn: drink je wijn? Schenk dit dan in een klein glas in (in de keuken). Een fles op tafel nodigt uit tot meer drinken.
– Heb je stickers/magneten van ongezond lekkers op je koelkast? Haal deze weg. Elke keer dat je zulke afbeeldingen ziet, word je getriggerd om te denken aan deze voedingsmiddelen (en krijg je er meer zin in).
Huiskamer
– Als je wel zin hebt in iets ongezond lekkers zoals koekjes, snoep of bijvoorbeeld chips, zorg er dan voor dat je dit uit een schaaltje eet. Wanneer je met zak en al op de bank gaat zitten, is de kans groter dat je (ongemerkt) de hele zak leeg eet. De stap om nog meer te nemen wordt nu groter, omdat je voor nog een schaaltje eerst weer terug naar de keuken moet lopen.
– Als je flesjes of blikjes frisdrank drinkt, kan het helpen om deze te laten staan in plaats van direct weg te gooien. Door ze te laten staan blijf je je bewust van wat je al hebt gehad.
– Probeer zoete dranken zoals frisdrank uit kleine glazen te drinken van bijvoorbeeld 150 ml.
Koelkast
– Zorg dat je gezond lekkers duidelijk in het zicht legt. Denk bijvoorbeeld aan voorgesneden fruit of rauwe groente in bakje.
– Zorg dat je koelkast niet gevuld is met veel eten en drinken. Liever geen grote voorraden aan frisdrank etc., dat stimuleert juist om meer te nemen.
Keukenkastjes
– Leg ongezond lekker zoals koek, snoep of snacks ver weg van je gezichtsveld, bijvoorbeeld achterin de kastjes die niet op ooghoogte zijn. Tevens kun je ervoor kiezen dit soort voedingsmiddelen in niet-doorzichtige potten/dozen/blikken te bewaren, zodat je het niet ziet.
– Zorg ervoor dat je geen grote voorraden koekjes en snacks in huis hebt. Grote voorraden nodigen uit tot meer eten.
– Door gezondere producten tussendoor te eten (zoals ongezouten noten, volkoren crackers) vooraan in het midden van het keukenkastje te plaatsen, ben je sneller geneigd dat te pakken.
Eettafel
– Het lijkt misschien raar, maar probeer eens van een kleiner bord te eten. Als je je maaltijd eet van een kleiner bord, ben je minder geneigd om veel op te scheppen.
– Zet een kan water op tafel tijdens het eten. Dan ben je sneller geneigd meer water te drinken.
– Voorkom dat je frisdrank op tafel zet. Wil je wel een glas frisdrank? Schenk het dan in de keuken in.
– Probeer aan tafel te eten. Door met aandacht te eten, heb je sneller een verzadigd gevoel. Dat helpt om snacken te voorkomen.
– Zorg dat je groente als eerst opschept. Als je dat pas op het laatst doet, zul je automatisch minder opscheppen omdat er dan al rijst/pasta/aardappelen en vlees/vis/iets vegetarisch op je bord ligt.
Inspiratie komt van: www.voedingscentrum.nl