We doen het allemaal wel eens, voedsel verspillen. Voedselverspilling is het weggooien van eten dat nog goed en eetbaar is. Dat is zonde van onze portemonnee en daarnaast slecht voor het milieu. Met het weggooien van voedsel gooi je namelijk ook de energie die in de teelt, de verpakking, koeling en bereiding van het voedsel is gestoken, weg.
Oorzaken en cijfers
Voorbeelden van oorzaken van voedselverspilling: te veel voedingsmiddelen ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of niet lekker. Gemiddeld gooien we per persoon per jaar 34 kg aan voedsel weg! Om je een beeld te geven, dat is zo’n €120 per persoon per jaar. Hieronder geef ik tips om voedselverspilling te voorkomen.
Koop wat je nodig hebt
Door een boodschappenlijstje te maken heb je een goed overzicht van wat je in huis haalt. Koop de verse producten bijvoorbeeld niet te ver van te voren in en check voordat je naar de supermarkt gaat wat je in huis hebt!
Kook op maat
Aan de hand van het ‘eetmaatje’ kun je goed inschatten hoeveel je nodig hebt voor het bereiden van een maaltijd. Mocht je toch een restje overhouden, bewaar dit in de koelkast en geniet er de volgende dag tijdens de lunch van! Je kunt de bereide maaltijd ook in de vriezer bewaren. Schrijf met een watervaste stift de invriesdatum op de verpakking, zo weet je voor welke datum je het moet consumeren.
Eetmaatje: https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/veilig-en-duurzaam/eetmaatje/
Bewaar eten en drinken op de juiste plek
Door voedingsmiddelen op de juiste plek te bewaren, kunnen ze soms langer mee dan je denkt. Fruitsoorten als appels en aardbeien kun je bijvoorbeeld beter in de koelkast bewaren dan op de fruitschaal, omdat ze dan langer goed blijven. Onderstaand geef ik van een aantal voedingsmiddelen aan waar en hoe lang je ze kunt bewaren. Het Voedingscentrum heeft een online bewaarwijzer waar je van 2000 voedingsmiddelen kunt checken waar en hoe lang je ze kunt bewaren.
Bekijk deze op: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-bewaren.aspx
Voedingsmiddel | Op de fruitschaal | In de koelkast | In de vriezer |
Appel | – | 2 – 4 weken | 8 – 12 maanden |
Druiven | – | 7 dagen | 8 – 12 maanden |
Aardbeien | – | 1 – 3 dagen | 8 – 12 maanden |
Rauwe bloemkool | – | 7 – 10 dagen | 1 jaar |
Rauwe broccoli | – | 3 – 5 dagen | 1 jaar |
Rauwe eieren | – | 4 weken | – |
Rauwe tomaat | 1 week | – | – |
Rauwe aubergine | 1 week | – | 1 jaar |
Citroen | 1 – 2 weken | – | 8 – 12 maanden |
Komkommer | 3 – 7 dagen | – | – |
Rauwe paprika | 1 week | – | 1 jaar |
Vertrouw op je eigen zintuigen!
Op de verpakking van veel producten staat verplicht een THT-datum (tenminste houdbaar tot). Deze datum geeft de kwaliteit van het product aan. Dit betekent dat het product na verloop van deze datum vaak nog prima te eten is. Deze tips kun je gebruiken bij het beoordelen van producten waarvan je twijfelt of ze nog goed zijn.
- Ziet het product er nog goed uit? Heeft het geen klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, gooi het dan weg.
- Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet.
- Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten.
Bij producten met een ‘te gebruiken tot’- datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Bronnen:
https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselverspilling.aspx#blokwat-kun-je-doen-tegen-voedselverspilling?