Afgelopen zomer ben ik op vakantie geweest naar Marokko, wat kan je hier heerlijk eten! Eten wat met liefde, tijd en veel smaak klaargemaakt wordt. We hebben hier een kookworkshop gevolgd. Een van de recepten die we toen hebben gemaakt wil ik graag met jullie delen, een zoete smaakvolle tajine die bestaat uit gestoofde kikkererwten met daarop pompoenballetjes.
Ingrediënten
Voor 4 personen | 45 min bereidingstijd
Tajine
– 1 blik kikkererwten, uitgelekt (of 200 gram gedroogde kikkererwten, 1 nacht geweekt en van het vliesje ontdaan)
– 2 middelgrote uien, fijngesneden
– 50ml olijfolie (ca 3-4 eetlepels)
– 100 gram rozijnen
– (eventueel) snufje safraan
– 1 theelepel kurkuma
– 1/2 theelepel kaneel
– 1/2 theelepel Ras el Hanout (gemengde kruidenmix, verkrijgbaar bij supermarkt)
– 1/2 theelepel zwarte peper
– 1/2 theelepel gember
– 1/2 theelepel zout
Bereidingswijze
Doe de olijfolie in een braadpan, voeg de kikkererwten, uien, rozijnen en alle kruiden toe en laat dit rustig stoven. Voeg eventueel wat water toe. Zet op zacht vuur en roer af en toe door.
Pompoenballetjes
– 1 flespompoen, geschild en in blokjes gesneden
– 2 theelepels zout
– 120 gram gemalen amandelen
– 170 gram honing
– 1 theelepel rozenwater
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel zout
Kook de pompoenblokjes in water, wanneer deze gaar zijn giet je het water af en pureer de pompoen. Doe de pompoen in een zeef en ‘druk’ er zoveel mogelijk water uit. Doe de pompoenpuree terug in de pan en voeg de gemalen amandelen, de honing en alle kruiden toe. Zet op laag vuur en blijf rustig roeren totdat de puree dikker wordt. De puree is klaar wanneer de substantie zo dik is dat je er met 2 lepels balletjes van kan scheppen. Schep de balletjes op de gestoofde kikkererwten. Serveer eventueel met een salade. Eet smakelijk!