Eindelijk! De zon laat zich weer zien. En hoe… we hebben te maken met warme temperaturen van bijna 30 graden. Zulke dagen zullen de komende zomer nog veel vaker voorkomen. Warm weer betekent meestal geen zin in zware maaltijden en geen zin om uren in de keuken te staan. Herken jij dit? Lees dan mee met onderstaande zomerproof – recepten!
Zomerse pastasalade met zalm (15 min. bereiden)
Ingrediënten (voor 4 personen)
– 300 g volkoren fusilli
– 1 komkommer
– 400 g cherrytomaten
– 250 g warmgerookte zalmstukken
– 85 g rucola
– 90 g pesto
Bereidingswijze
1. Kook de fusilli volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
2. Was ondertussen de komkommer, halveer ondertussen de komkommer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in plakjes en snijd deze in reepjes. Halveer de tomaten.
3. Giet de pasta af in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
4. Haal het vel van de zalm en verdeel de vis in stukjes.
5. Meng de pasta met de zalm, komkommer, tomaat, rucola en pestospread en serveer op een grote schaal.
Hummus met gegrilde groente, falafel en tahin-saus (15 min. bereiden)
Ingrediënten (voor 4 personen)
– 10 g verse platte peterselie
– 200 g hummus naturel
– 1 el milde olijfolie
– 235 g falafel
– 400 g koelverse gegrilde groentemix
– ½ citroen
– 2 el tahin wit
Bereidingswijze
1. Haal de blaadjes van de peterselie en snijd fijn. Meng ⅔ van de peterselie door de hummus.
2. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de falafel in 4-5 min. rondom knapperig en goudbruin.
3. Snijd ondertussen de gegrilde groente in de lengte in reepjes. Pers de citroen uit en meng 1 el citroensap met de tahin. Voeg zoveel water toe dat het mengsel de dikte krijgt van dunne yoghurt, begin met 1 el water (per 4 personen).
4. Verdeel de hummus met de achterkant van een lepel over een lage kom of schaal en leg de falafel en de groente erop. Bestrooi met de rest van de peterselie en besprenkel met de tahinsaus.
Combinatietip:
Lekker met warme volkoren pita’s
Couscoussalade met gegrilde groenten, hummus en witte kaas (10 min. bereiden)
Ingrediënten (voor 4 personen)
– 750 g (diepvries) gegrilde groenten
– 200 g volkoren couscous
– 250 ml water
– 200 g hummus pikant
– 265 g witte kaasblokjes 45+
– 1 citroen
– 15 g verse platte peterselie
Bereidingswijze
1. Ontdooi de gegrilde groenten. Doe ondertussen de couscous in een grote kom. Breng het water aan de kook en schenk over de couscous. Dek af en laat 8 min. staan.
2. Verwarm de gegrilde groenten 1 min. op vol vermogen in de magnetron.
3. Meng de gegrilde groenten, hummus en kaasblokjes (zonder olie) door de couscous.
4. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd de peterselie fijn. Roer door de couscous.
Maaltijdsalade van limabonen, tonijn en paprika (15 min. bereiden)
Ingrediënten (voor 4 personen)
– 500 g broccoli
– 800 g limabonen in blik
– 320 g tonijn in water in blik
– 1 rode paprika
– 85 g rucola
– 4 el traditionele olijfolie
– 1 el wittewijnazijn
– 1 el dijonmosterd
Bereidingswijze
1. Breng een pan water aan de kook. Verdeel ondertussen de broccoli in roosjes van 3 cm, schil de stronk en snijd in plakjes. Kook de broccoli 2 min., doe in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat uitlekken en doe in een grote kom.
2. Spoel de bonen in een vergiet af onder koud stromend water en laat uitlekken. Laat de tonijn uitlekken. Meng de bonen en tonijn door de broccoli.
3. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes van 5 cm lang. Meng met de rucola door het bonen-broccolimengsel.
4. Meng de olie met de azijn en mosterd tot een dressing en meng door de salade.
Pastasalade gerookte kip met honing-mosterddressing
Ingrediënten (voor 4 personen)
– 300 g volkoren fusilli
– 2 elstar-appels (of andere friszoete appel)
– 150 g peen julienne
– 200 g gemengde eikenbladsla
– 100 g fijngesneden ijsbergsla
– 250 g gerookte kipfiletreepjes
– 150 ml honing-mosterddressing
Bereidingswijze
1. Kook de fusilli volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
2. Snijd ondertussen de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes.
3. Meng de appel in een grote schaal met de fusilli, peen julienne, alle slasoorten en de kipreepjes. Voeg de dressing toe en meng goed.
Inspiratie komt van www.ah.nl