In dit artikel vertellen we je meer over de groenten van het jaargetijde ZOMER (juli – augustus – september). Door seizoensgroenten te eten, ben je lekker duurzaam bezig. Dat is goed voor mens en milieu!
Wat zijn seizoensgroenten?
Het Voedingscentrum zegt dit erover: “groenten zijn het meest duurzaam als ze uit Nederland komen van de akker of uit een kas die niet veel verwarming nodig heeft. Ook groenten uit Europa zijn vaak een duurzame keuze.”
Groenten van de zomer
Onderstaande soorten groenten zijn in de zomer de seizoensgroenten in Nederland. Misschien ken je de meesten of zijn er ook een aantal soorten waar je nog nooit van hebt gehoord?
- Andijvie
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Bospeen
- Bosui
- Broccoli
- Chinese Kool
- Courgette
- Doperwt (vers)
- IJsbergsla
- Komkommer
- Koolrabi
- Kropsla e.a.
- Lamsoren
- Paksoi
- Peultjes
- Postelein
- Prei
- Raapjes
- Rabarber
- Radicchio
- Radijs
- Rettich
- Rode biet
- Rode kool
- Romatomaat
- Rucola
- Savooie/groene kool
- Sperzieboon
- Spinazie
- Spitskool
- Suikermaïs
- Tomaat
- Trostomaat
- Tuinboon
- Ui
- Veldsla
- Venkelknol
- Vleestomaat
- Winterpeen
- Witlof
- Witte kool
- Wortelen (niet in juni beschikbaar)
- Zeekraal
Recepten
Van een paar groenten geef ik een recept zodat je thuis eens kunt proberen te koken met zomergroenten.
Bami met paksoi en omelet (25 min. bereiden)
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 struik paksoi
2 zoete puntpaprika’s
1 ui
2 tl sesamolie
3 el zonnebloemolie
3 middelgrote eieren
2 tl sambal oelek
175 g vegetarische gegrilde stukjes (schaal)
250 g Chinese eiermie
3 el ketjap
Bereidingswijze
1. Snijd de onderste 2 cm van de struik paksoi. Snijd de paksoi in repen van 2 cm en de puntpaprika’s in ringen. Snipper de ui. Verhit de sesamolie en 1 el zonnebloemolie in een wok en fruit de ui op laag vuur 2 min. Voeg het wit van de paksoi en de paprika toe en roerbak op middelhoog vuur 5 min. Bak de laatste minuut het groen van de paksoi mee.
2. Klop ondertussen de eieren los met de sambal. Verhit 1/2 el olie in een koekenpan en bak van de helft van het ei in 3 min. een omelet. Neem uit de pan. Verhit weer 1/2 el olie en bak van de rest van het ei nog een omelet. Snijd de omeletten in reepjes. Verhit de rest van de olie en roerbak de vegetarische gegrilde stukjes 2 min.
3. Kook ondertussen de mie in ruim water met zout in 2 min. beetgaar. Laat uitlekken.Voeg de omelet, gegrilde stukjes en ketjap toe aan het paksoimengsel. Verwarm 2 min. op middelhoog vuur. Serveer met de mie.
Linzen witlofsalade met mosterd cervelaatstukjes (15 min. bereiden)
Ingrediënten (voor 4 personen)
200 g dijonmosterd-cervelaat
500 g witlof
800 g linzen in blik
235 g augurkenblokjes
3 el traditionele olijfolie
½ el dijonmosterd
150 g biet julienne
100 g feta
Bereidingswijze
1. Verwijder het vel van de cervelaat. Snijd de worst in de lengte in vieren en vervolgens in stukjes van een ½ cm. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst in 5 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
2. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd de blaadjes in de lengte in repen van 1 cm breed.
3. Doe de linzen in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Laat de augurkenblokjes uitlekken, maar vang het vocht op. Meng 2 el vocht (bij 4 personen) uit het potje augurken met de olie en mosterd tot een dressing. Breng op smaak met peper.
4. Meng de sla in een schaal met het witlof, de linzen, augurk, biet en de dressing. Verkruimel de feta erboven en verdeel de cervelaat erover. Inspiratie van: www.ah.nl