Is jouw inspiratie om deze week weer te moeten bedenken wat je gaat eten ook even op? Wij helpen je graag op weg met een speciaal weekmenu. Lees hieronder mee met de gerechten die we hebben uitgekozen. De ingrediënten van deze recepten zijn voor vier personen!
Veel kook- en eetplezier!
Maandag – Vegetarische curry (15 min. bereiden)
Ingrediënten
275 g zilvervliesrijst
300 g geschilde bospenen
1 ui
2 el zonnebloemolie
400 g vega wokstukjes
200 g aspergebroccoli
400 ml Patak’s tandoori currysaus
Bereidingswijze
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de wortels in schuine plakjes van 1 cm. Snijd de ui in halve ringen.
2. Verhit de olie in een wok en roerbak de ui 2 min. Voeg de wokstukjes toe en bak 2 min. mee. Doe de wortel erbij en roerbak 1 min. mee. Voeg de aspergebroccoli en tandoorisaus toe. Laat de groente op laag vuur in 10 min. gaar worden. Serveer de vegetarische curry met de rijst.
Dinsdag – volkoren penne met kalkoen en veldslapesto (15 min. bereiden)
Ingrediënten
300 g volkorenpenne
350 g verse groene asperges
300 g diepvries tuinerwten
240 g kalkoenschnitzels
7 el traditionele olijfolie
100 g Grana Padano kaasschaafsel
30 g pijnboompitten
1 teen knoflook
75 g veldsla
1 el citroensap
Bereidingswijze
1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd ondertussen de houtachtige onderkant van de asperges en snijd ze in stukken van 2 cm. Voeg de aspergestukjes de laatste 2 min. met de tuinerwten toe aan de pasta.
2. Verhit ondertussen de (grill)pan. Halveer de schnitzels en bestrijk ze met 1 el olie. Gril de schnitzels in 5 min. gaar. Keer halverwege.
3. Doe ondertussen de kaas, pijnboompitten, knoflook, 2/3 van de veldsla, de rest van de olie en het citroensap in een kom en pureer met de staafmixer tot pesto.
4. Giet de pasta met de groenten af en vang een kopje kookvocht op. Schep de pesto met de helft van het kookvocht door de pasta. Voeg meer kookvocht toe als het nog niet smeuïg genoeg is. Garneer met de rest van de veldsla. Serveer met de kalkoenschnitzel.
Woensdag – Zomerse bietenstamppot met filetrolletje (30 min. bereiden)
Ingrediënten
1 kg aardappels (groot, iets kruimig (zak 3 kg))
2 x 2 filetrolletjes
50 g boter of margarine
500 g gekookte bieten
2 uien (fijngesnipperd)
1 komkommer (in reepjes)
2 eetlepels natuurazijn
Bereidingswijze
1. Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en kook ze gaar in ca. 20 minuten. Braad de filetrolletjes in ca. 30 g boter of margarine volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Schil de bietjes, snijd ze in reepjes. Verhit in een koekenpan de rest van de boter en fruit hierin de uien 2 minuten. Schep de bietjes erbij, leg een deksel op de koekenpan en stoof de bietjes ca. 12 minuten. Schep de komkommerreepjes om met de azijn.
3. Stamp de aardappelen tot een grove puree en schep de gestoofde bietjes erdoor. Serveer de filetrolletjes met de bietenstamppot en het komkommerzoetzuur.
Donderdag – Couscoussalade met raapstelen (20 min. bereiden)
Ingrediënten
1 handsinaasappel
1 el ras el hanout specerijenmelange
300 g volkoren speltcouscous
3 el extra vierge olijfolie
100 g olijven
500 g romaatjes
200 g radijsjes
2 bosjes raapstelen
1 limoen
200 g cottagecheese
Bereidingswijze
1. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Vul het sap aan met water tot 500 ml (per 4 personen) en breng samen met de ras el hanout aan de kook.
2. Doe de couscous en het sinaasappelrasp in een kom en schenk het hete sinaasappelwater erover. Roer door en laat 5 min. staan. Roer de couscous los met een vork. Roer de olie en olijven erdoor. Breng de couscous op smaak met peper.
3. Halveer de romaatjes, snijd de radijsjes in vieren en snijd de raapstelen grof. Schep de romaatjes, radijs en raapstelen door de couscous. Snijd de limoen in partjes. Verdeel de cottagecheese erover en serveer met de limoen.
Variatietip:
In plaats van raapstelen kun je ook 85 g rucola gebruiken.
Vrijdag – Pastasalade met geitenkaas en artisjok (15 min. bereiden)
Ingrediënten
250 g volkoren penne/fusili
200 g hummus pikant
3 el halfvolle yoghurt
2 el limoensap
360 g snoepgroente tomatenmix
400 g artisjokharten in blik
40 g rucola
125 g zachte geintenkaas 50+
Bereidingswijze
1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Roer ondertussen de hummus met de yoghurt en het limoensap in een ruime schaal tot een dressing.
2. Halveer de tomaten en snijd de artisjokharten in kwarten. Voeg met de pasta en 2/3 van de rucola toe aan de dressing en schep om. Verkruimel de geitenkaas erboven, breng op smaak met peper en garneer met de rest van de rucola.
Zaterdag – Plaatpizza met tonijn (10 min. bereiden / 25 min. oventijd)
Ingrediënten
1 pak koelvers pizzadeeg met tomatensaus
450 g macaroni-spaghettigroente
140 g tonijnstukken in olijfolie
250 g mozzarella
40 g rucola
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het pizzadeeg uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met tomatensaus, maar laat de randen vrij. Verdeel de groente erover.
2. Verdeel de tonijn met de olie erover. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over de pizza. Bak de pizza ca. 25 min. in het midden van de oven. Neem de pizza uit de oven en verdeel de rucola erover.
Zondag – Roergebakken spinazie met pijnboompitten (20 min. bereiden)
Ingrediënten
8 el traditionele olijfolie
700 g koelverse aardappelschijfjes
50 g pijnboompitten
½ citroen900 g verse spinazie (zak à 300 g)
4 vegetarische hamburgers
2 tenen knoflook
6 zongedroogde tomaten in olie
Bereidingswijze
1. Verhit ⅜ van de olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter 3 min. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil eraf en pers de vrucht uit.
2. Verhit ⅜ van de olie in een wok en voeg de spinazie in gedeelten toe en laat al omscheppend slinken. 3. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de hamburgers volgens de aanwijzingen op de verpakking bruin. Pers de knoflook boven de spinazie. Voeg het citroensap en -rasp toe en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi de spinazie met de pijnboompitten.
3. Snijd de tomaten heel fijn. Verdeel de hamburgers over borden en schep op elk de fijngesneden tomaten. Serveer de spinazie en de aardappelschijfjes ernaast. Bestrooi de aardappelschijfjes met zout.
Inspiratie komt van www.ah.nl