Is jouw inspiratie om deze week weer te moeten bedenken wat je gaat eten ook even op? Wij helpen je graag op weg met een speciaal weekmenu. Lees hieronder mee met de gerechten die we hebben uitgekozen. De ingrediënten van deze recepten zijn voor twee personen!
Veel kook- en eetplezier!
Maandag – aardappelomelet met groente (15-30 min)
Ingrediënten
– 600 gram vastkokende aardappelen
– 150 gram diepvries doperwtjes
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 prei
– 1 paprika
– 2 eetlepels olie
– 4 olijven
– 4 eieren
– Peper
Bereidingswijze
1. Schil de aardappelen, halveer ze in de lengte en snijd de helften in plakken.
2. Kook de aardappelen in weinig water in 5 minuten gaar. Kook de laatste minuut de doperwtjes mee.
3. Maak de andere groente schoon.
4. Snijd de ui in halve ringen, de knoflook in snippers, de prei in ringen en de paprika in blokjes.
5. Fruit de groente in 1 eetlepel olie zacht, maar niet bruin. Schep de groente uit de pan.
6. Snijd de olijven in plakjes en schep ze door het groentemengsel.
7. Verwarm de rest van de olie in de pan en leg de plakken aardappel met doperwtjes erin. Schep het groentemengsel erop.
8. Klop de eieren los en voeg royaal peper toe. Schenk dit over de aardappelen.
9. Laat de eieren op laag vuur met een deksel op de pan stollen.
Dinsdag – penne met groente, paddenstoelen en noten (15-30 min)
Ingrediënten
– 150 gram volkoren penne of andere volkoren pasta
– 50 gram walnoten
– 400 gram roerbakgroent of 1 aubergine, 1 courgette en 1 rode paprika
– 1 bosuitje
– 100 gram champignons
– 100 gram shiitake
– 1 eetlepel olie
– ½ blik tomatenblokjes zonder zout
– Provençaalse kruiden
Bereidingswijze
1. Kook de pasta in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing.
2. Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan licht.
3. Maak eventueel de groente schoon.
4. Snijd de aubergine in blokjes, de courgette in plakken en de paprika in reepjes.
5. Snijd het bosuitje in smalle ringen.
6. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken.
7. Verwarm de olie en roerbak hierin de groente enkele minuten.
8. Bak de paddenstoelen kort mee.
9. Voeg de tomatenblokjes met wat Provençaalse kruiden en peper toe. Laat de saus enkele minuten pruttelen.
10. Roer er de ringetjes bosui door.
11. Verdeel de groentesaus over de pasta en strooi de noten erover.
Woensdag – rijst met kip en sperziebonen (30+ min)
Ingrediënten
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 400 gram sperziebonen
– 200 gram kippendijvlees of kipfilet
– 2 eetlepels vloeibare margarine
– 150 gram zilvervliesrijst, onbereid
– ½ bouillontablet met minder zout
– 1 bosuitje
– 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
Bereidingswijze
1. Maak de ui, de knoflook en de sperziebonen schoon.
2. Snijd de ui en de knoflook klein en breek de sperziebonen eenmaal.
3. Snijd de kip in blokjes en bestrooi ze met peper.
4. Bak de kip in de hete margarine bruin.
5. Fruit de ui en de knoflook mee.
6. Voeg de rijst toe en bak de rijst mee tot alle korrels glanzen.
7. Schenk 400 ml water en het stuk bouillontablet bij de rijst en breng dit aan de kook. Kook de rijst 10 minuten.
8. Voeg de sperziebonen toe en kook het geheel in nog ca. 10 minuten gaar. Pas eventueel de kooktijd van de rijst aan, zie de verpakking.
9. Was het bosuitje en snijd het in ringen. Meng de laatste minuten de uienringetjes door de rijst.
10. Maak het gerecht op smaak met peper en paprikapoeder.
11. De rijst mag wat vochtig blijven, voeg eventueel nog wat water toe.
Donderdag – spaghetti met bolognese saus (15-30 min)
Ingrediënten
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 stengel bleekselderij
– 2 worteltjes
– 1 eetlepel olijfolie
– 150 gram mager rundergehakt
– 1 blik tomatenblokjes zonder zout
– ½ gedroogd pepertje
– 150 – 200 gram volkoren spaghetti
– 8 blaadjes basilicum, gedroogde oregano of Italiaanse keukenkruiden
– 2 eetlepels geraspte kaas 30+ oud
Bereidingswijze
1. Maak de groente schoon.
2. Snijd ui en de knoflook in snippers, de bleekselderij in boogjes en de worteltjes in plakjes.
3. Verwarm de olie en bak hierin het gehakt gaar en rul.
4. Fruit de groente 5 minuten mee.
5. Voeg de tomaten met het vocht toe met het pepertje en kook dit in 15 minuten tot een saus.
6. Kook de spaghetti in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
7. Maak de saus op smaak met de kleingesneden basilicum.
8. Schep de saus door de spaghetti en geef de geraspte kaas erbij.
Vrijdag – geroosterde tomaten-parpikasoep met knoflookbrood (30+ min)
Ingrediënten
– 500 gram tomaten
– 2 rode paprika’s
– 3 eetlepels olijfolie
– 2 teentjes knoflook
– 3 takjes tijm
– 1 klein volkoren stokbrood
– 1 ui
– ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
– 200 gram witte bonen (pot) of diepvries of verse tuinbonen
Bereidingswijze
1. Warm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Was de tomaten en de paprika’s. Halveer de tomaten en leg ze met het snijvlak naar boven op de bakplaat.
3. Halveer de paprika’s en verwijder de steelaanzet, zaadlijsten en pitjes. Leg de paprika’s met het snijvlak naar beneden op de bakplaat.
4. Druppel 1 eetlepel olie over de tomaten.
5. Rooster de tomaten en de paprika’s 20 minuten in de oven
6. Pers 1 teentje knoflook uit boven een kommetje. Voeg 1 eetlepel olie en royaal tijm toe.
7. Snijd het stokbrood in dikke sneetjes, maar snijd ze niet helemaal door.
8. Druppel de knoflookolie in de openingen van het brood. Bak het brood in de hete oven in ca. 10 minuten lichtbruin.
9. Pel de ui en het andere teentje knoflook.
10. Fruit de ui en de knoflook in de overgebleven olie glazig.
11. Voeg de tomaten en paprika’s toe met 100-200 ml water en het stukje bouillontablet. Breng dit aan de kook.
12. Pureer de soep met een staafmixer.
13. Spoel eventueel de witte bonen af in een zeef.
14. Roer de witte bonen of tuinboontjes door de soep en kook ze kort mee.
15. Geef het knoflookbrood bij de soep.
Zaterdag – couscous met aubergine en tofu (15-30 min)
Ingrediënten
– 1-2 aubergines
– 1 ui
– 100 gram kerstomaatjes
– 150 gram volkoren couscous
– 1 theelepel ras el hanout
– ¼ groentebouillontablet met minder zout
– 2 eetlepels olie
– 150 gram tofu
– (gerookt) paprikapoeder
Bereidingswijze
1. Maak de groente schoon.
2. Snijd de aubergines in blokjes, de ui in snippers en halveer de tomaatjes.
3. Doe de couscous in een kom en meng er de ras el hanout door. Gebruik eventueel paprikapoeder.
4. Breng 200 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook en schenk dit over de couscous. Roer met een vork alles los en laat de couscous afgedekt 5 minuten wellen.
5. Verwarm 1 eetlepel olie en fruit hierin de ui glazig.
6. Doe de blokjes aubergine bij de ui en roerbak de groente in een paar minuten gaar.
7. Bak de gehalveerde tomaatjes kort mee.
8. Snijd de tofu in blokjes en meng er paprikapoeder door.
9. Bak de tofu in de rest van de olie bruin.
10. Maak de groente op smaak met wat paprikapoeder.
11. Meng de groente door de couscous. Schep de tofu erop.
Zondag – bonensalade met tonijn (0-15 min)
Ingrediënten
– 1 kleine pot of blikje witte bonen (uitlekgewicht ca. 250 gram)
– 1 blikje kidneybonen (uitlekgewicht ca. 250 gram)
– ½ (rode) ui
– 3 takjes peterselie
– 1 eetlepel citroensap
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
– peper
– ½ komkommer
– 3 tomaten
– 5 olijven zonder pit
– 1 blikje tonijn op water (naturel)
Bereidingswijze
1. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af.
2. Snijd de ui heel fijn.
3. Was de peterselie en knip het kruid klein.
4. Maak een dressing van het citroensap, 1 eetlepel water, de olijfolie, de keukenkruiden en peper.
5. Schep de dressing, de ui en de peterselie door de bonen. Laat dit op een koele plaats intrekken.
6. Was de komkommer en snijd hem in kleine blokjes.
7. Was de tomaten en snijd ze in parten.
8. Snijd de olijven in plakjes.
9. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in stukjes.
10. Meng alles door de bonen en voeg eventueel nog wat citroensap en peper toe.
Recepten komen van www.voedingscentrum.nl