Door ons vaak drukke bestaan hebben we niet elke dag de tijd om uitgebreid te koken. Dan maar iets bestellen of een snelle hap bij de snackbar halen? Zonde van je portemonnee en een stuk minder gezond! Hoe je met weinig tijd toch een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zet, lees je hier!
Doe alle boodschappen in één keer!
Niet alleen het bereiden van een maaltijd kost tijd, ook het doen van de boodschappen. Door een of twee keer per week een grote lading boodschappen te doen, bespaar je tijd. Check van te voren wat je nog in huis hebt en maak een boodschappenlijstje zodat je snel en doelgericht door de supermarkt kunt.
Gebruik je vriezer!
Als je doordeweeks weinig tijd hebt om uitgebreid te koken, doe dit dan in het weekend! Houd een ochtend of middag vrij en ga aan de slag met het bereiden van verschillende maaltijden. Je hoeft niet voor elke dag iets anders te maken. Twee keer per week hetzelfde eten is niks mis mee zolang het een gezonde maaltijd is. Vries de bereide maaltijden in porties in. Op drukke dagen hoef je deze alleen nog maar op te warmen, ideaal! Tip: ook soepen zijn ideaal om in te vriezen. Daar kun je een flinke portie in één keer van maken en in kleine bakjes invriezen.
Probeer eens een koude maaltijd!
Het woord ‘warme maaltijd’ zegt het al, deze moet verwarmd worden en dat kost tijd. Ontbreekt het je aan tijd? Bereid een goedgevulde koude salade! Door een variatie aan ingrediënten te gebruiken kun je de salade erg gezond maken en het is ook nog eens super lekker! Hieronder geven we je salade inspiratie:
Maaltijdsalade met groene groente en tonijn (10 min. bereiden)
Ingrediënten (voor 1 persoon)
- 150 g verse sperziebonen
- 100 g babyspinazie
- 105 g zwarte bonen in blik
- 60 g tonijnstukken in olijfolie
- ½ tl gedroogde dragon
- 1 tl kappertjes in pot
- 2 tl pompoenpitten
Bereidingswijze
- Kook de sperziebonen in 5 min. beetgaar. Snijd de spinazie grof.
- Doe de bonen in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Laat de tonijn niet uitlekken; de olie kun je gebruiken als dressing. Meng de spinazie, sperziebonen, tonijn, zwarte bonen, dragon en wat van de olie van de tonijn door elkaar op een bord.
- Bestrooi met de kappertjes en besprenkel met 1 tl kappertjesvocht. Breng op smaak met zwarte peper. Bestrooi met de pompoenpitten.
Griekse kikkererwtensalade (10 min. bereiden)
Ingrediënten (voor 1 persoon)
- Een halve komkommer
- 100 g cherrytomaten
- 1 halve rode ui
- 60 g zwarte olijven
- 1 handje verse platte peterselie
- 130 g kikkererwten uitgelekt
- 50 g feta
Bereidingswijze
- Snijd de komkommer in blokjes, halveer de cherrytomaten, snijd de rode ui in ringen, de olijven in stukjes en hak de peterselie grof.
- Doe alles samen met de kikkererwten in een saladeschaal en verbrokkel hier de feta overheen. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout.